Buitenlandse uitwisselingen

Niet alleen binnen België trachten we als school uitwisselingen te organiseren, maar het Sint-Romboutscollege heeft ook een rijke traditie aan Europese uitwisselingen over de verschillende graden heen.

Voor deze uitwisselingen vragen we subsidies van de Europese Unie aan. Zo is er alvast geen financiële belemmering om deel te nemen aan onze Erasmus+-projecten, die steeds kaderen in een bepaald thema. In het recente verleden werden onder meer de volgende uitwisselingen georganiseerd :

  • Jaén (Spanje) : Vrouwen in de wetenschap
  • Letland : Informatica op school
  • Griekenland : « War in movies » en interculturele communicatie
  • Portugal: Sociale inclusie
  • Estland: Algemeen ondernemersschap
  • Werther (Duitsland) : Taal / politiek en wetenschappen

Voor het schooljaar 2023-2024 is er alvast een nieuwe uitwisseling in het 4de middelbaar met het Colegio Pedro Poveda in Jaén, die kadert in het thema « Een groener College ».

We zijn er als school van overtuigd dat deze uitwisselingen een grote troef én een extra uitdaging vormen voor onze leerlingen. Enerzijds is er uiteraard de inhoudelijke meerwaarde van elk project, maar anderzijds leren leerlingen ook op sociaal vlak enorm veel bij van de interactie met leerlingen uit andere landen. Daarom zullen we ook in de toekomst proberen zo veel mogelijk uitwisselingen te organiseren.

Twijfel je nog om deel te nemen? Dan kunnen volgende reacties van leerlingen na de uitwisseling in Jaén van vorig jaar je misschien overtuigen!

Ik heb de tijd van mijn leven gehad en deze week heeft mij veel geleerd over mensen en over mijzelf. Deze ervaring ga je geen 2 keer beleven dus je moet het gewoon doen.

Je gaat de beste tijd van je leven beleven. Het is een heel ander gevoel dan naar Spanje op reis gaan. Je leert eens de echte cultuur van Spanje kennen, niet de cultuur die Spanje de toeristen probeert op te dringen.

Het is echt een zotte ervaring die je voor altijd zal bij blijven. Er zijn vriendschappen gemaakt voor het leven,  zowel met de mensen van België als met de mensen van Spanje. Het is super cool om te zien hoe ze leven in een ander land en wat hun gewoontes zijn, zeker een aanrader!

Ik durf nu veel meer spontaan Engels te spreken!