Taaluitwisselingen

Taalexcursie Louvain-la-Neuve

De leerlingen van de richting Moderne Talen en Wetenschappen gaan in het 2e jaar op taalexcursie. Vol goede moed en met de nodige voorbereiding stappen ze op de trein met als bestemming ‘Louvain-la-Neuve’. In de stad zullen ze uitgedaagd worden om in het Frans met de lokale bevolking te communiceren. De verschillende doe-opdrachten zorgen ervoor dat dit op een ontspannen en leuke manier gebeurt. Ondertussen verkennen de leerlingen deze mooie en bruisende stad. Na een geslaagde dag keren de leerlingen terug naar Mechelen met een leerrijke ervaring in de rugzak.

Taaluitwisseling Ottignies

De samenwerking tussen het Sint-Romboutscollege en het Collège du Christ-Roi in Ottignies is al meer dan 10 jaar een feit. De leerlingen van het 2e jaar met extra interesse in de Franse taal kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan deze taaluitwisseling.

De leerlingen zullen eerst schriftelijk (via mail) met elkaar kennismaken. Zo kunnen ze al starten aan een groepsopdracht die ze in de loop van de taaluitwisseling moeten uitwerken. Uiteraard gebeurt alle communicatie van onze leerlingen in het Frans en die van de leerlingen van Ottignies in het Nederlands.

Wat later is dan het “moment suprême” aangebroken en trekken onze leerlingen voor twee dagen naar Ottignies. Bij aankomst is de eerste fysieke kennismaking een feit. Daarna zorgen de sportieve en ludieke opdrachten ervoor dat er meteen een ontspannen sfeer is tussen de leerlingen. ’s Nachts overnachten de leerlingen bij hun gastgezin om weer opgeladen aan een nieuwe ‘spraakzame’ dag te beginnen.

In het 3e trimester maken we dan de omgekeerde beweging en komen de leerlingen van Ottignies naar Mechelen. De leerlingen worden hier meteen aan het werk gezet en zullen in een groots stadsspel verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Vervolgens zal een taalquiz voor een leerrijke verderzetting zorgen. Na een geslaagde dag zullen de leerlingen bij hun gastgezin in Mechelen logeren.

Op de laatste dag zullen de leerlingen de grote opdracht afwerken waar ze in het begin van het schooljaar mee gestart waren. Het eindresultaat is steeds indrukwekkend. Na een geweldige en leerrijke ervaring zijn de leerlingen niet alleen gegroeid in hun taalvaardigheid maar zijn er ook leuke vriendschappen ontstaan over de taalgrens heen. Wat een avontuur!