Taaluitwisselingen
We organiseren niet enkel CLIL, maar dagen onze leerlingen ook op andere momenten uit om vreemde talen te gebruiken. Zo houden we in het 1ste en 3de jaar een Franse dag en gaan het 2de en het 4de jaar op taaluitwisseling naar Wallonië. Onze ouderejaars trekken op uitwisseling naar onze buitenlandse partnerscholen in het kader van Erasmus+.
Annonay - Collège Sacré Coeur (2de jaar)
Zondag 30 september tot en met 5 oktober gingen aan aantal leerlingen uit het tweede jaar op uitwisseling naar Annonay. Het verslag vind je hier:
Na een vlotte reis zijn we goed ontvangen in Annonay. Na een drankje en een welkomstwoord van de directeur vertrokken we nieuwsgierig naar ons gastgezin.
Dag 1
Vandaag proeven onze leerlingen van de sfeer op het college in Annonay. Ze mogen een hele dag het programma van de correspondent volgen. Vermoeiend maar super leerrijk!
Dag 2
Dinsdag trokken we naar het Zuiden! Eerst stopten we in Aigues-Mortes voor een bezoek aan deze middeleeuwse vestingstad. Nadien gingen we naar le Grau du roi waar we schelpen gingen rapen en te paard door de Camargue reden. Een vermoeiende maar super leuke dag!
Dag 3
We trokken naar de streek rond Annonay voor een sportieve voormiddag. Eerst was er blaaspijp (sarcabane) een typische sportuit St. Etienne, nadien was er een oriëntatieloop. In de namiddag waren de leerlingen vrij met hun correspondent.
Dag 4
Donderdag stond er een bezoek aan Lyon op het programma. We vertrokken aan de Basiliek van Fauvieres waar de gids ons de geschiedenis van de stad uitlegde. Nadien gingen we via het Romeinse theater naar de oude stad. Na de lunch aan de kathedraal trokken we naar het ‘musée des confluences’ voor ons laatste bezoek. Het was een week vol nieuwe ervaringen en vriendschappen. We kijken al uit naar de komst van de Fransen in België.
Ottignies - Collège du Christ-Roi (2de jaar)
Dinsdag 23 oktober vertrok een selectie leerlingen op uitwisseling naar Ottignies.
Dag 1
Na een vlotte treinreis zijn onze leerlingen goed aangekomen in Ottignies.
Na de eerste kennismaking met hun correspondent moesten ze onmiddellijk aan de slag: “Wat wordt de gezamenlijke passie waar ze hun presentatie over gaan geven...?” In de namiddag trokken we naar Louvain la Neuve voor een sportieve verderzetting van de dag.
Dag 2
's morgens vroeg werden de leerlingen met hun correspondent op school verwacht.
De hele voormiddag vonden er daar activiteiten plaats met een doorschuifsysteem.
's middags was het al weer tijd om afscheid te nemen en trokken we naar het station.
We kijken uit naar de komst van de leerlingen uit Ottignies in januari.
Erpent - Collège Notre Dame de la Paix (4de jaar)
Dit schooljaar zijn er geen verslagen van de uitwisseling naar Erpent. Wil je meer te weten komen over de uitwisseling? Lees dan zeker de verslagen van enkele van onze leerlingen uit het schooljaar 2017-2018:
Melissa Van der Geest (4D), Charlotte Severyns (4D) en Matthias Doms (4L) schreven een gedetailleerd overzicht van de uitstap:
[Tonen][Verbergen]
Dag 1: Woensdag 25 oktober vertrokken we met 18 leerlingen en 2 leerkrachten Frans, na een saai eerste lesuur, vol enthousiasme op uitwisseling naar Erpent. Na een lange treinreis met veel vertraging kwamen we uiteindelijk aan in Namen. We moesten lang zoeken en veel heen en weer lopen voordat we onze bus naar het Collège Notre Dame de la Paix d’Erpent (CNDP) vonden. Nadat we warm onthaald waren door onze correspondenten, werd ons een zeer lekkere ‘auberge espagnole’ aangeboden. Iedereen had thuis iets klaargemaakt en meegebracht. We kregen een uitgebreide rondleiding in de enorme school. Omdat we de Waalse leerlingen nog niet goed kenden, hadden ze een speeddate voorzien met leuke en grappige vragen. In de vroege namiddag trokken we met de correspondenten mee naar huis. Thuis werden er nog verschillende toffe activiteiten georganiseerd: bowlen, spelletjes spelen, koken, iets gaan drinken in Namen,… Na een eerste spetterende eerste dag ging iedereen uitgeput slapen.
Dag 2: De volgende dag werden we verwelkomd door een bandje. Het was immers de week van de muziek. Maar lang konden we er niet van genieten,
want de bus stond al klaar om te gaan railbiken. Dit waren een soort van blauwe go-carts op treinrails waarmee we naar Maredsous reden. Daar was een sprookjesachtige abdij waar we onze smaakvolle picknick opaten en sommigen iets kochten. Vervolgens reden we met de railbikes terug. Dit ging veel sneller omdat we bergaf gingen. Zo ontstonden er enkele botsingen en konden anderen hun trappers niet volgen. Na deze geslaagde activiteiten keerden we met de bus terug naar school en vervolgens naar het huis van onze correspondenten. Verschillenden zijn met hun gastgezin de befaamde citadelle van Namen gaan bezoeken.
Dag 3: De laatste dag was aangebroken. Op school volgden we twee lesuren in het Frans. Deze werden afgewisseld door een traditionele dans van een ‘native American’ en een uitstap naar de bijen van de school. Daar konden we onze imkerskills laten zien in een echt pak. Ook konden we van de hemelse verse honing proeven. Na de lunch was het einde al nabij. Na een droevig afscheid, vertrokken we met de bus naar het station van Namen. We hadden nog een kwartiertje vrije tijd. Ten slotte vertrokken we met de trein terug naar Mechelen. Het was een geslaagde uitwisseling. C’était vraiment un très beau souvenir!
Kobe Meerschaut (4I) maakte eveneens een verslag over zijn ervaringen rond de uitwisseling:
[Tonen][Verbergen]
Woensdag, na het eerste lesuur zijn we met alle 18 leerlingen, Mevr. Thoelen en Mevr. Van Rompaey vertrokken vanuit Mechelen naar Namen. Dit deden we per trein. Eens aangekomen in Namen moesten we nog 10 minuten op de bus zitten om uiteindelijk in Erpent aan te komen. Al onze correspondenten stonden ons buiten op te wachten. We maakten kennis met onze correspondent en gingen binnen een kleinigheid eten. Daarna volgde een kleine activiteit “speeddating”, waar we ook de ander Walen leerden kennen. Hierna gingen Victor en ik met met Semih (onze correspondent). Semih heeft Turkse roots dus zij hadden totaal andere cultuur dan ons, wat zeer leuk was want zo leer je kennis maken met andere dingen. Woensdagavond was een echte mannenavond: we gingen op café, speelden FIFA en keken voetbal. Als avondeten aten we spaghetti, maar met ander vlees want Semih is moslim. De volgende dag hebben we met zijn allen een uitstap naar de abdij van Maredsous gemaakt. Maar ons vervoer was “een beetje apart”. We railbiketen ernaartoe. Dit zijn fietsen op een spoorweg. Die avond aten we een typisch Turks gerecht: een soort van kruidengehaktballen met groentjes uit de oven en een frisse salade. Vrijdag (onze laatste dag), hebben we zelf 2 uur les gevolgd, een voorstelling van een echte Indiaan bekeken en hebben we met de imker van de school bijenkorven geopend en vers gekweekte honing gegeten. Hierna was het tijd om naar huis te gaan. We namen de bus tot in Namen en aten nog iets. Nu was het echt tijd om na 3 leerzame dagen afscheid te nemen van onze correspondenten. Op de trein hebben we 2 uur lang over de geslaagde uitwisseling gepraat.