srcOrkest

Het schoolorkest begon als experiment van één leerling en groeide in geen tijd uit tot een stevige band, waarin zowel klassieke als elektrische instrumenten vertegenwoordigd zijn.

In het schooljaar 2006-2007 startte Ine Pollenus uit het toenmalige zesde jaar met een seminarieproject rond muziek. De rechtstreekse aanleiding daartoe was het bezoek van het schoolorkest van onze Duitse partnerschool uit Werther. De bedoeling van Ine was om een aantal hedendaagse songs te bewerken voor een gelegenheidsorkest samengesteld uit medeleerlingen van alle jaren. Het eerste repertoire bestond toen uit twee nummers, gebracht tijdens het concert van het Duitse Gymnasium in onze podiumzaal.

Nauwelijks een paar jaren later speelde de schoolband een volledig eigen programma van tien nummers. Muziek en zang! En dat deed de band jaar na jaar, het voorbije schooljaar voor de vierde maal met zo’n uitgebreid programma.

Een uniek concept, het schoolorkest! Want van, door en voor leerlingen. Leerlingen uit alle jaren maken deel uit van een 40-koppige band, waarin jongeren leren van ouderen. Leerlingen nemen zelf het initiatief, organiseren zelf hun audities en repetities. Kiezen hun eigen repertoire, schrijven zelf hun eigen arrangementen, hebben zelf de leiding. 

Jaar na jaar start het orkest opnieuw op met nieuwe, jonge muzikanten en een nieuwe dirigent. Met veel enthousiasme wordt er dan telkens weer gewerkt aan het instuderen van bestaand en nieuw repertoire, met tweewekelijkse repetities op de vrijdagavond na de schooluren. Het college steunt hen daarbij ten volle. De school zorgt voor de repetitiemogelijkheden en verleent alle denkbare logistieke steun. De school helpt verder bij de organisatie van het concert (maar ook daarbij hebben de leerlingen het laatste woord) en steekt een handje toe op de avond van de uitvoering.