Olympiades

Onze leerlingen nemen jaarlijks deel aan een aantal Olympiades.

Via een systeem met voorrondes kunnen de leerlingen in verschillende disciplines uiteindelijk doorstoten naar een plaatsje in de Vlaamse finale. Het bereiken van zo’n finale vormt al een hele prestatie op zich. In die finale dan ook nog eens scoren is ronduit schitterend!

 

Olympiade Latijn en Grieks

Vorig jaar behaalden we een goed resultaat op de Cicero vertaalwedstrijd. Eén van onze leerlingen mocht immers naar Arpino coor de internationale vertaalwedstrijd. Ook dit jaar zullen we ons beste beentje voorzetten.

De vertaalproef wordt in twee fasen ingericht: de eerste ronde wordt op school zelf georganiseerd en vindt plaats op woensdag 7 november 2018. De leerlingen krijgen drie uur de tijd om de tekst te vertalen.
De tweede ronde van de Cicerovertaalwedstrijd vindt plaats op woensdag 9 januari 2019 in het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Antwerpen.

 

Wetenschapsolympiades

Voor het eerst in de geschiedenis van het Sint-Romboutscollege mogen we voor de periode 2017-2019 de titel 'Olympiadeschool Natuurwetenschappen' voeren!

Geo-olympiade

De eerste ronde van de Geo-olympiade zal dit jaar plaatsvinden op 7 november 2018, de tweede ronde op 6 februari 2019 en de finale in het weekend van 26 tot en met 28 april. We hopen ook dit jaar een goed resultaat te behalen!

 

Chemie-olympiade

Ook voor de Chemie-olympiade hadden wij afgelopen jaar twee leerlingen die door mochten naar de tweede ronde. Dit jaar zal de eerste ronde 14 november 2018 plaatsvinden. De tweede ronde is op 27 februari 2019 en de finale op 27 april 2019.

 

Fysica-olympiade

Dat onze school sterk is in wetenschappen wordt bij de Fysica-olympiade eveneens duidelijk. Maar liefst drie leerlingen stootten afgelopen jaar door tot de tweede ronde. De eerste ronde zal dit jaar plaatsvinden op 23 januari 2019, de tweede ronde op 13 februari 2019 en de finale op 27 april 2019.

 

Biologie-olympiade

Vier enthousiaste leerlingen trokken vorig schooljaar naar de tweede ronde van de Biologie-olympiade. Dit jaar hopen we het minstens even goed te doen. De eerste ronde vindt plaats op 30 januari 2019. De tweede ronde is op 20 februari 2019 en de finale op 27 april 2019.

 

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

​We doen het elk jaar een beetje beter op de Junior olympiade natuurwetenschappen en met rond de 40 leerlingen die deelnemen, is het één van de populairste olympiades waarmee we deelnemen op school. Dit jaar zal de eerste ronde op 27 februari 2019 plaatsvinden. We hopen dat enkele leerlingen doorstoten naar de tweede ronde op 27 april.

 

​Wiskunde-olympiade / Wallabie

Al jarenlang neemt het Sint-Romboutscollege deel aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade. De resultaten zijn meestal schitterend. We zijn dan ook erg fier op onze veelzijdige leerlingen.

Ook dit jaar zullen een aantal leerlingen van onze school aanwezig zijn op de Wiskunde olympiade, hopend op de felbegeerde eerste plaats. De eerste ronde van de olympiade gaat door op 16 januari 2019. Deze zal plaatsvinden in het college zelf. De tweede ronde wordt provinciaal georganiseerd in het provinciaal centrum op 23 maart 2019. De finale gaat uiteindelijk door in Heverlee op 24 april 2019.
 

De datum voor de Wallabie wiskunde-wedstrijd voor de leerlingen van de eerste graad voor dit schooljaar moet nog bepaald worden. Na de feesteditie van vorig jaar beloofd het dit jaar weer een mooie wedstrijd te worden. De Wallabiewedstrijd is een meerkeuzetest met 24 denk-, reken- en puzzelvragen waaraan meer dan 6 miljoen leerlingen deelnemen in 60 verschillende landen. De naam komt uit Australië, waar in het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw en wiskundeleraar voor het eerst een wiskundewedstrijd met meerkeuzevragen organiseerde die door de computer verbeterd werd, zodat duizenden leerlingen op hetzelfde moment konden deelnemen aan de wedstrijd.

​​