Olympiades

Onze leerlingen nemen jaarlijks deel aan een aantal Olympiades.

Via een systeem met voorrondes kunnen de leerlingen in verschillende disciplines uiteindelijk doorstoten naar een plaatsje in de Vlaamse finale. Het bereiken van zo’n finale vormt al een hele prestatie op zich. In die finale dan ook nog eens scoren is ronduit schitterend!

 

Olympiade Latijn en Grieks

Vorig jaar behaalden we een goed resultaat op de Cicero vertaalwedstrijd. Eén van onze leerlingen mocht immers naar Arpino voor de internationale vertaalwedstrijd. Ook dit jaar was één van onze leerlingen, Heleen Versteven uit 6D, geselecteerd om naar Arpino te gaan.

De vertaalproef werd in twee fasen ingericht: de eerste ronde werd op school zelf georganiseerd en vond plaats op woensdag 7 november 2018. De leerlingen kregen drie uur de tijd om de tekst te vertalen. Heleen Versteven (6D) en Klara Versteven (6G) behaalden het beste resultaat en mogen door naar de tweede ronde. In de tweede ronde slaagde Heleen er vervolgens in om een plaatsje te bemachtigen voor de internationale vertaalwedstrijd in Arpino. Het verslag van dit avontuur vind je hier.

Sinds dit jaar doen onze vijfdejaars ook mee met de Vergiliuswedstrijd. Verdere info vind je hier.

 

Wetenschapsolympiades

Voor het eerst in de geschiedenis van het Sint-Romboutscollege mogen we voor de periode 2017-2019 de titel 'Olympiadeschool Natuurwetenschappen' voeren!

Geo-olympiade

De eerste ronde van de Geo-olympiade vond dit schooljaar plaats op 7 november 2018. Helaas hebben geen van de twee deelnemende leerlingen de tweede ronde gehaald. Hopelijk volgend schooljaar meer succes!

 

Chemie-olympiade

Ook voor de Chemie-olympiade hadden wij afgelopen jaar twee leerlingen die door mochten naar de tweede ronde. Dit schooljaar waren er geen deelnemers van onze school op de olympiade. Op naar volgend jaar!

 

Fysica-olympiade

Dat onze school sterk is in wetenschappen wordt bij de Fysica-olympiade eveneens duidelijk. Van de 20 deelnemers van dit jaar mochten er vier door naar de tweede ronde op 13 februari. Proficiat Laurens Van Craen (5M), Anne-Gaëlle Verkest (6L), Oscar Mertens (6M) en Torben Verhasselt (6M)!

 

Biologie-olympiade

23 leerlingen uit onze school deden dit jaar mee aan de eerste ronde van de Biologie-olympiade. Drie daarvan mochten naar de tweede ronde: Oscar Mertens (6M), Warre Heylen (6M) en Torben Verhasselt (6M).

 

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

​We doen het elk jaar een beetje beter op de Junior olympiade natuurwetenschappen en met rond de 40 leerlingen die deelnemen, is het één van de populairste olympiades waarmee we deelnemen op school. Van de 233 deelnemers die in Vlaanderen meededen aan de tweede ronde, slaagde Mander Van Roy (4F) er in een plaatsje in de top 30 te behalen. Proficiat!

 

​Wiskunde-olympiade / Wallabie

Al jarenlang neemt het Sint-Romboutscollege deel aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade. De resultaten zijn meestal schitterend. We zijn dan ook erg fier op onze veelzijdige leerlingen.

Ook dit jaar zullen een aantal leerlingen van onze school aanwezig zijn op de Wiskunde-olympiade, hopend op de felbegeerde eerste plaats. De eerste ronde van de olympiade is reeds voorbij en de leerlingen hebben zeer goed gescoord: er namen 96 leerlingen in totaal deel (47 in de Junior Wiskunde Olympiade, 49 in de Vlaamse Wiskunde Olympiade), 18 van hen mochten naar de tweede ronde (11 JWO, 7 VWO). Voor de VWO hebben we dit jaar jammer genoeg geen finalisten. Simon Haepers (5M) kwam 1 punt te kort voor een finaleplaats. Voor de JWO (tweede graad) hebben we dit jaar maar liefst 3 finalisten. Zij behoren tot de ongeveer 80 best scorende leerlingen van de ruim 12000 deelnemers. Proficiat aan Lars Jacobs (4I), Simon Van Herterijck (3H) en Michiel De Wolf (3I)!
 

De Wallabiewedstrijd is een meerkeuzetest met 24 denk-, reken- en puzzelvragen waaraan meer dan 6 miljoen leerlingen deelnemen in 60 verschillende landen. De naam komt uit Australië, waar in het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw een wiskundeleraar voor het eerst een wiskundewedstrijd met meerkeuzevragen organiseerde die door de computer verbeterd werd, zodat duizenden leerlingen op hetzelfde moment konden deelnemen aan de wedstrijd.

​​