Olympiades

Onze leerlingen nemen jaarlijks deel aan een aantal Olympiades.

Via een systeem met voorrondes kunnen de leerlingen in verschillende disciplines uiteindelijk doorstoten naar een plaatsje in de Vlaamse finale. Het bereiken van zo’n finale vormt al een hele prestatie op zich. In die finale dan ook nog eens scoren is ronduit schitterend!

 

Olympiade Latijn en Grieks

Op woensdag 10 januari namen twee leerlingen uit het zesde jaar deel aan de tweede ronde van Cicero-vertaalwedstrijd, nl. Alexander Janssens (6DGrLa) en Robbe Lingier (6JLaWi). Samen met honderden andere leerlingen vanuit heel Vlaanderen vertaalden zij gedurende drie uur een tekst van Cicero.

We kregen inmiddels het heuglijke bericht dat Robbe tot het uiterst beperkte kransje geselecteerden behoort om Vlaanderen te vertegenwoordigen op de internationale vertaalwedstrijd in Arpino (Italië), van 9 tot 14 mei 2018. Proficiat, Robbe!

 

Wetenschapsolympiades

Voor het eerst in de geschiedenis van het Sint-Romboutscollege mogen we voor de periode 2017-2019 de titel 'Olympiadeschool Natuurwetenschappen' voeren!

Geo-olympiade

Torben Verhasselt (5M) heeft een mooi resultaat van 71,82% behaald op de tweede ronde van de geo-olympiade. Helaas is hij niet geselecteerd is voor de finale. Aangezien de leerstof van geo-olympiade het gehele leerplan van de derde graad omvat, maakt Torben het volgende schooljaar nog meer kans op een finaleplaats. Proficiat Torben!

 

Chemie-olympiade

Hendrik De Mulder (6F) en Thomas Dooms (6M) gingen door naar de tweede ronde van de Chemie Olympiade. Van de twaalf deelnemers behaalden zij de beste resultaten. Ze slaagden er echter niet in door te stoten naar de finale.

 

Fysica-olympiade

Van de twaalf deelnemers van onze school mochten er drie door naar de tweede ronde. Thomas Dooms (6M), Alessandro Marchese (6M) en Hendrik De Mulder (6F) behaalden elk een mooi resultaat. Thomas behoorde uiteindelijk tot de eerste 30% van de deelnemers, maar slaagde er niet in een finaleplaats te verzilveren.

 

Biologie-olympiade

Harry Poels-Ryckeboer (6F), Tom de Caluwe (6M), Yousri Bouamara (5M) en Avetis Tarakhchyan (5L) mochten naar de tweede ronde van de biologie-olympiade. Het beste resultaat werd behaald door Yousri. Hoewel de inspanningen lovenswaardig waren, zat een finaleplaats er niet in.

 

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

​Iets minder inschrijvingen (38) wil niet altijd zeggen dat er minder leerlingen doorgaan naar de tweede ronde. We gaan elk jaar vooruit met de Junior Olympiade. Dit jaar mogen er vijf leerlingen naar de tweede ronde. Er is zelfs een leerling van het derde jaar bij. Spijtig genoeg stootte geen van onze leerlingen door naar de finale.

 

Wiskunde-olympiade / Wallabie

Al jarenlang neemt het Sint-Romboutscollege deel aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade. De resultaten zijn meestal schitterend. We zijn dan ook erg fier op onze veelzijdige leerlingen.

Het Sint-Romboutscollege haalde op woensdag 23 mei bij de proclamatie van de Wiskunde Olympiade in de Aula Pieter De Somer van de KU Leuven een drievoudige slag thuis. Kobe Meerschaut (4I), Hendrik De Mulder (6F) en Jone Liekens (6F) werden er gehuldigd omdat ze na twee stevige voorrondes de finale haalden van de 17de Junior Wiskunde Olympiade (voor het derde en vierde jaar) en de 33ste Vlaamse Wiskunde Olympiade (vijfde en zes jaar). Daaraan namen ze eerder op woensdag 25 april in Brussel deel, samen met Indy Van Ooteghem (3H) en Jialin Li (4D) die in Leuven niet aanwezig konden zijn. Het vijftal behoort tot 142 finalisten, die uiteindelijk uit ruim 23.000 Vlaamse deelnemers aan de beide Olympiades overbleven! Hendrik haalde daarbij nog eens een derde prijs, waarmee hij tot de top 14 van de Vlaamse Wiskunde Olympiade behoort (er werden meerdere eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt). En aangezien alle goede dingen uit drie bestaan kwam hier nog eens een bijzondere vermelding voor Jone bovenop. Hij is maar liefst drie jaar ononderbroken finalist geweest. Een fantastische prestatie en een dikke proficiat, overigens ook voor alle andere jeugdige SRCO-deelnemers aan de Wiskunde Olympiades!
 

De Wallabie wiskunde-wedstrijd voor de leerlingen van de eerste graad vond dit schooljaar op donderdag 15 maart 2018 plaats. Het is de tiende jaargang van de wedstrijd, dus het was een feesteditie! De Wallabiewedstrijd is een meerkeuzetest met 24 denk-, reken- en puzzelvragen waaraan meer dan 6 miljoen leerlingen deelnemen  in 60 verschillende landen. De naam komt uit Australië, waar in het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw en wiskundeleraar voor het eerst een wiskundewedstrijd met meerkeuzevragen organiseerde die door de computer verbeterd werd, zodat duizenden leerlingen op hetzelfde moment konden deelnemen aan de wedstrijd.

​​