Verslag uitwisseling vierde jaar naar Jaén (Colegio Pedro Poveda)

Vorige week dinsdag vertrokken we met 17 vierdejaars nog voor dag en dauw naar Jaén. Daar zagen de leerlingen hun correspondenten terug die ze in België hadden leren kennen. De tweede dag haalden we al meteen de plaatselijke pers met ons bezoek aan het stadhuis, waar we ontvangen werden door de schepen van Onderwijs (zie deze link). Het werd uiteindelijk een week vol activiteiten (stadsbezoek Jaén met een indrukwekkende kathedraal en de best bewaarde Arabische baden in Europa, bezoek olijfoliefabriek, olijfolieproeverij, project rond het periodiek systeem der elementen, introductieles Spaans, theatervoorstelling, paintball met de families,...) en excursies naar onder meer Córdoba, Granada en de middeleeuwse dorpjes Úbeda en Baeza. Zoals je uit onderstaande getuigenissen en foto’s kan afleiden hebben de leerlingen het erg naar hun zin gehad en ook veel geleerd hebben. Kortom: een ervaring om nooit te vergeten.

Jaén was een van de meest leerrijke ervaringen tot nu toe. De Spaanse cultuur is helemaal verschillend tegenover die van ons: niet alleen hun dagverdeling, maar ook hun dagelijkse activiteiten, maaltijden en interesses. Wat ook wel leuk was om te zien, was hoe we toch ondanks alle verschillen hetzelfde op school leren, hetzij dan op een totaal andere manier, bvb. a.d.h.v. groepswerken. Natuurlijk hebben we ook naast school nog vele toffe zaken bezocht, zoals de vele olijfolieplantages en een prachtig natuurpark. Jaén ligt niet heel dicht bij veel grote steden, maar toch kon je nog wel veel bezichtigen, zoals vrijdag Cordoba, een wondermooie stad met een rijke historische achtergrond. Geloof me maar, Jaén is een schitterende ervaring, die je maar één keer in je leven tegenkomt. (Elly Heirbaut, 4D)

Wat als je een hele week in de Spaanse cultuur ondergedompeld wordt?

  • ...dan krijg je te maken met een groot contrast in het levensritme! (Lange dagen, weinig slaap en een totaal andere timing qua maaltijden!)
  • ...dan krijg je heel wat interessante en leerrijke uitstappen voorgeschoteld! (Cordoba, Baeza, Granada)
  • ...dan zie (en proef) je de aanwezigheid van olijfolie in de hele streek! Jaén wordt omringd door een zee van olijfbomen. Doorheen de week werden we meer en meer 'olijf experten'.
  • ...dan leer je je plan trekken in een andere taal!
  • ...dan ga je op een andere manier naar het leven kijken! Er zijn niet alleen grote culturele, maar ook maatschappelijke verschillen, die ons echt wel aan het denken hebben gezet! Kortom, dan ga je naar huis met een onvergetelijke ervaring!!!  (Lieselotte Lempens, 4D)

 

 

Bericht gepubliceerd op
06/05/2019 - 11:00

Terug naar het overzicht