Verslag uitwisseling Jaén - Collegio Pedro Povedo

Dag 1: bezoek Cordoba

Na een lange busreis van Jaén naar Córdoba kwamen we aan in het stadje, dat we samen met onze gastgezinnen en de andere uitwisselingsleerlingen zouden bezoeken. Het was een hele zoektocht om een eetplek te vinden. Tijdens deze wandeling zagen we al een heel deel van het prachtige stadje. Toen we eindelijk aankwamen bij de Mercado Victoria gingen we op een zonnig plekje op het terras zitten. Deze plaats bleek een soort van marktje te zijn waar je overal eetspecialtiteiten van verschillende landen kon uitproberen. We hebben natuurlijk allemaal Spaanse gerechten geprobeerd zoals burrito, tortilla, patatas bravas … . Dit was een heel lekkere en leerrijke ervaring. Na het eten spraken we af aan de Mezquita van Cordóba. Daar kregen we een uur de tijd om de Mezquita zelfstandig te bezoeken. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. We vonden het een zeer indrukwekkend gebouw, vooral vanbinnen omdat het heel groot was en mooi versierd was.

​​​​​

Dag 2: officiële start/verwelkoming + bezoek olijfoliefabriek

Om de dag te beginnen werden we eerst rondgeleid in het Collegio Pedro Poveda door de leerlingen waarbij we verbleven. De school was groter dan ik dacht. Ook was de school heel gezellig. Ik heb gemerkt dat iedereen elkaar kent. Dit komt doordat er maar twee klassen per jaar zijn. Daarna kregen van Ramon, een leekracht Spaans, ook een korte les om ons wat Spaans aan te leren. Omdat het die dag ook de officiële ‘Dag van het boek was’ en Miguel Cervantes van deze streek komt, werd er ook door elke deelnemende school van het project een stuk voorgelezen in de eigen taal. Meteen erna werden we allemaal meegenomen naar een historische zaal in het stadhuis, waar we door de afgevaardigde van de stad hartelijk welkom werden geheten. Na een middagpauze van enkele uren gingen we in de vroege avond ook nog samen met de Spaanse leerlingen een olijfoliefabriek bezoeken. Jaén is immers de stad die het meeste olijfolie produceert van heel Europa. We kregen uitleg over hoe de verschillende olijfoliën werden gemaakt en mochten op het einde ook proeven. Ik wist wel dat Jaén de beste olie had, maar ik had niet gedacht dat ik het zo lekker zou vinden.

Dag 3: bezoek Granada + Wetenschapsmuseum

Vandaag stonden we om 10 uur klaar in om de bus te nemen naar Granada. Na een rit van ongeveer anderhalf uur kwamen we aan in het `Sience Park´. Daar kregen we eerst een korte uitleg over de regels in het park waarna we onder begeleiding van onze leerkrachten naar de eerst activiteit gingen, een toren van waarop we een prachtig zicht hadden op de stad, van hieruit konden we zowel het Alhambra, als de besneeuwde Sierra Nevada en de omliggende steden en olijfboomgaarden zien liggen. Hierna zijn we een soort serre binnengegaan met heel veel verschillende soorten vlinders. Ze kwamen van de verschillenden continenten en op basis van borden aan de ingang konden we zien welke ons voorbij fladderde. Hierna hebben we een expositie over robots bezocht. We zagen zowel robots die in het dagelijkse leven gebruikt worden als industriële. Ondertussen was het ongeveer 14h dus was het tijd om onze, door de gastfamilie voorziene, lunch op te eten. Na ons bezoek aan dit park, stapten we weer op de bus. Deze bracht ons naar het Albaicin. Hier werden we door een lokale gids door de witte straatjes geleid. Tot slot hadden we nog een uurtje vrij in het Centrum van Granada waar we (natuurlijk) een ijsje gegeten hebben, maar ook de souvenirwinkels ontbraken niet.

Dag 4: Worshops + presentaties

Na de vorige dag heel wat afgestapt te hebben, mochten we op woensdag het wat rustiger aandoen en bleven we in de school. Na een korte workshop met de Spaanse leerlingen namen we samen met de andere uitwisselingsleerlingen plaats in de aula van de school om naar elkaars presentaties te luisteren. Tijdens deze presentatie was het de bedoeling om de andere scholen wat meer te vertellen over je eigen school, je stad en land. Ook stelden de andere uitwisselingsleerlingen het wetenschapsproject voor waar ze tot dan toe aan hadden gewerkt. Nadien werden we door de ouders van onze gastgezinnen getrakteerd op allerlei soorten tapas, verse paella en desserts, de ene nog lekkerder dan de andere.

Dag 5: sportdag

Om 9 uur in de ochtend moesten we klaar staan aan het sportterrein in Jaén. We werden in groepen verdeeld samen met de mensen uit Jaén, Burgos, Slovenië en Polen. Alle groepen hebben aan voetbal, basketbal, hockey, handbal en volleybal gedaan. Handbal en hockey worden in Spanje een beetje anders gespeeld. Het was dus leuk om is met andere spelregels te spelen. Rond elf uur kregen we een pauze om onze boterhammen te eten. Om half twee eindigden we met sporten en gingen we naar onze gastgezinnen. Daar kregen we warm eten en tijd om even uit te rusten (siësta). We werden om vijf uur in een van de parken van Jaén verwacht. Daar hebben we coöperatieve spelletjes gespeeld met iedereen. Hierna hebben we ook afscheid genomen van de mensen uit Burgos, Polen en Slovenië, omdat zij die avond moesten vertrekken. Na de spelletjes zijn we het kasteel Santa Catalina in Jaén nog gaan bezoeken samen met onze gastgezinnen. Vanaf daar had je een prachtig uitzicht op de hele stad en de bergen. We hebben er dus ook veel foto’s gemaakt! Het was een heel mooie afsluiter van de dag.

Dag 6: city game + afscheid

Om ons de laatste dag geen al te zware dag meer te geven stond er voor vrijdag alleen maar een city game op het programma, dat we samen met de Spaanse leerlingen ineen hadden gestoken. De dagen voordien hadden we in kleine groepjes wat vragen bedacht in verband met Jaen en nu moesten we al de vragen beantwoorden. Elke vraag ging over een monument in Jaen. We moesten in onze groepjes wandelen naar elke plaats, zo zagen we de stad. Het was een wedstrijd dus diegene die het eerst alles had beantwoord kreeg een prijs. De prijs was een bon voor gratis ijs. De rest van de namiddag kregen we vrij om samen met onze gastgezinnen nog te gaan shoppen, eten en er samen met iedereen nog een gezellige laatste avond van te maken. Het is een geweldige ervaring geweest en eentje om zeker nooit meer te vergeten!

Bericht gepubliceerd op
07/05/2018 - 10:00

Terug naar het overzicht