Erasmus+ in Griekenland

Maandagochtend 19 februari 2018 vertrokken we met z’n zeven richting het Griekse Volos. Na eerst wat sightseeing in Athene, begon het échte avontuur dinsdagavond toen we werden opgehaald door ons gastgezin te Volos. Voor een uitgebreid verslag mag je altijd eens langskomen bij één van ons, maar de hoogtepunten willen we jullie zeker al meegeven.
Vijf landen kwamen samen in Griekenland om te werken rond één project. België, Estland, Griekenland zelf, Letland en Portugal werkten individueel rond één specifiek thema. En het doel van deze reis was dan ook om deze vijf thema’s met elkaar proberen te combineren. Ons verkozen werkthema is social entrepreneurship of sociaal ondernemerschap. De eerste dagen van onze trip bezochten we enkele sociale projecten die ons inspiratie zouden brengen om ons eigen project verder te zetten. De volgende initiatieven zijn ons zeker bijgebleven.
Om te beginnen namen de Grieken namen ons mee naar ARSIS, een tehuis of opvang voor minderjarige vluchtelingen die hun ouders verloren zijn door oorlogen of slechte levensomstandigheden in het algemeen, maar ook tijdens de gevaarlijke reis richting Griekenland. Om deze jongeren een nieuwe kans te geven, krijgen ze alle basisbehoeftes zoals kledij, onderdak en eten. Daarnaast wordt hen ook een opleiding meegegeven en leren ze de Griekse taal. Tot en met hun 25 jaar wordt hen de kans gegeven om een beter leven te starten en aan een job te geraken. Maar dit project moet op één of andere manier gefinancierd worden en aangezien ze geen subsidies ontvangen van de overheid, is het soms wel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze moeten het namelijk doen met sponsors, donaties en eigen kapitaal gevormd door eigen acties. We bewonderden de vrijwilligers en begeleiders enorm om hier elke dag gemotiveerd met de jongeren om te gaan.

Verder lieten de Grieken ons ook La Petite Cantine zien. Dit is een lokaal restaurant dat wordt geleid door mensen met zowel fysieke als mentale beperkingen. Ze beslissen alles onderling en zorgen zelf voor het management van hun restaurant. Door deze sociale onderneming krijgen mensen met beperkingen ook de kans om te werken en geld te verdienen, iets wat anders heel moeilijk is voor hen. La Petite Cantine kan twaalf mensen tewerkstellen en is ook volop bezig met uitbreidingen in de streek. Een initiatief dat volgens ons zeker een applausje verdient!

Om al onze ervaringen te delen en nieuwe ideeën op te doen, hebben we ook een grote brainstormsessie gehouden. Zo leerden we wat de andere landen al deden rond onze vijf thema’s : ICT, social inclusion, social entrepreneurship, intercultural communication en student companies. We werden opgedeeld in vijf groepen waarin de vijf verschillende nationaliteiten aanwezig waren. De bedoeling van dit groepswerk was om in theorie een nieuw initiatief te creëren waarbij de vijf onderwerpen gecombineerd werden. Hieruit zijn heel wat leuke ideeën voortgevloeid, maar deze moeten uiteraard nog verder uitgewerkt worden. In de leerlingenraad zullen we dus proberen met onze opgedane inspiratie een nieuw project op poten te zetten binnen onze school.

Onze Erasmusuitwisseling naar Griekenland was heel leerrijk en om nooit meer te vergeten!

Enkele sfeerfoto's:

​​​

Meer foto's vind je hier.

Bericht gepubliceerd op
05/03/2018 - 10:00

Terug naar het overzicht