Olympiades

Onze leerlingen nemen jaarlijks deel aan een aantal Olympiades.

Via een systeem met voorrondes kunnen de leerlingen in verschillende disciplines uiteindelijk doorstoten naar een plaatsje in de Vlaamse finale. Het bereiken van zo’n finale vormt al een hele prestatie op zich. In die finale dan ook nog eens scoren is ronduit schitterend! 

 

Olympiade Latijn en Grieks

Ook dit jaar doen er weer een heel aantal leerlingen mee aan de Latijn-olympiade. Op 8 november, na amper twee maanden klaarstomen op de schoolbanken, vinden de preselecties van de Cicero vertaalwedstrijd in het Sint-Romboutscollege zelf plaats. Als onze leerlingen goed presteren zullen ze vervolgens kunnen deelnemen aan de tweede ronde op 10 januari 2018. We duimen alvast voor schitterende resultaten!

 

 

Wetenschapsolympiades

Voor het eerst in de geschiedenis van het Sint-Romboutscollege mogen we voor de periode 2017-2019 de titel 'Olympiadeschool Natuurwetenschappen' voeren!

Geo-olympiade

Vijf van de twintig deelnemende leerlingen zijn geslaagd voor de eerste ronde van de Vlaamse Geografie Olympiade met uitstekende cijfers! Proficiat aan Wouter Van Hoof (6M), Thibaut Op de Beeck (6L), Hendrik de Mulder (6F), Jonas Lemmens (6F) en Torben Verhasselt (5M). De tweede ronde gaat door op 7 februari aan de Universiteit Antwerpen.

 

Chemie-olympiade

Hendrik De Mulder (6F) en Thomas Dooms (6M) gaan door naar de tweede ronde van de Chemie Olympiade. Van de twaalf deelnemers behaalden zij de beste resultaten. De tweede ronde vindt plaats op 28 februari op een nog nader te bepalen locatie.

 

Fysica-olympiade

De fysica olympiade start dit schooljaar op 24 januari 2018. De tweede ronde zal plaatsvinden op 21 februari en de finale op 28 april. De finale valt samen met die van de chemie-olympiade, dus de veelzijdige topwettenschappers zullen moeten kiezen.

 

Biologie-olympiade

Dit jaar zal de biologie olympiade starten op 31 januari 2018. De tweede ronde vindt plaats op 7 maart en de finale op 28 april. Ook deze finale overlapt met de finale van de chemie en fysica olympiade.

 

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

​Op woensdag 28 februari 2018 zal de nieuwe editie van de 'jeugdversie' van de olympiades wetenschappen van start gaan. Op 18 april volgt een tweede ronde. Je kan je tot en met 12 februari inschrijven voor deze populaire olympiade!

 

Wiskunde-olympiade / Wallabie

Al jarenlang neemt het Sint-Romboutscollege deel aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade. De resultaten zijn meestal schitterend. We zijn dan ook erg fier op onze veelzijdige leerlingen.

Op 17 oktober 2017 gaat de eerste ronde van de wiskunde-olympiade van start. De tweede ronde zal doorgaan op 7 maart en de finale op 25 april. Ook dit jaar verwachten we een talrijke opkomst van onze leerlingen.
​​

De Wallabie wiskunde-wedstrijd voor de leerlingen van de eerste graad zal dit schooljaar op donderdag 15 maart 2018 plaatsvinden. Het is de tiende jaargang van de wedstrijd, dus het belooft een feesteditie te worden! De Wallabiewedstrijd is een meerkeuzetest met 24 denk-, reken- en puzzelvragen waaraan meer dan 6 miljoen leerlingen deelnemen  in 60 verschillende landen. De naam komt uit Australië, waar in het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw en wiskundeleraar voor het eerst een wiskundewedstrijd met meerkeuzevragen organiseerde die door de computer verbeterd werd, zodat duizenden leerlingen op hetzelfde moment konden deelnemen aan de wedstrijd.

​​