Comundo

De werkgroep ‘mondiale week’ organiseert tal van activiteiten met als doel onze leerlingen te sensibiliseren voor de problematiek van kansarmen in het Zuiden.

 

Mondiale dag

Ieder jaar wordt er voor de leerlingen van ons tweede jaar een mondiale dag georganiseerd.

Veelal hebben jongeren een vertekend beeld over Afrika, door de hoofdzakelijk negatieve berichtgeving van de hedendaagse media. Criminaliteit, armoede, oorlog en geweld worden breed in de kijker geplaatst, maar Afrika heeft zoveel meer te bieden. Tijdens de workshops komen de leerlingen in contact met de gastvrijheid en de menselijke warmte die Afrika te bieden heeft. 

De VZW Afrika@home zorgt voor een variatie aan activiteiten. Zo kunnen de leerlingen zich uitleven in de Afrikaanse dans, de Afrikaanse muziek of mogen ze een Afrikaans gerecht maken. Naast deze ontspannende activiteiten wordt er ook voor informatieve sessies gezorgd. 

Kortom, een interessante, leerrijke dag die altijd veel te snel voorbij gaat.
 

Wereldmuziek

Gedurende de mondiale week krijgen de leerlingen van het eerste en het vierde jaar tijdens de lessen Muzikale Opvoeding workshops over wereldpercussie en samba. In deze sessie gebruiken de leerlingen ritmes en instrumenten van over de hele wereld. 

Braziliaanse ritmes vloeien over in Afrikaanse, die op hun beurt weer overgenomen worden door Arabische invloeden. 

Toch wordt de eigenheid van elk genre en elke cultuur behouden. Zo kunnen onze leerlingen al musicerend kennismaken met de universele taal die‘muziek’ heet.

 

Broederlijk delen

Het hoogtepunt van de actie Broederlijk Delen is de jaarlijkse vastencampagne. Ook onze school wil daar graag een steentje toe bijdragen. Daarom laten leerlingen zich voor allerlei activiteiten sponsoren ten voordele van Broederlijk Delen.

Onze eerstejaars sporten voor het goede doel. Het tweede en derde jaar maakt een flinke voettocht vanuit de Nekker in de mooie natuur van het Mechels Broek. Het vierde jaar springt dan weer op de fiets voor een 45 km lange fietstocht.
De leerlingen van de derde graad doen aan sociaal dienstbetoon: velen gaan in verschillende rusthuizen een handje toesteken, anderen steken voor Natuurpunt de handen uit de mouwen.

Deze dag wordt naar goede gewoonte afgesloten met een gezellig rommelmarktje waarvan de opbrengst integraal naar Broederlijk Delen gaat.